Smuglerne fra Hong Kong, Kokseby 3

‣ Forfatter: Jens Blendstrup

‣ Illustrator: Lars Gabel

‣ Forlag: Gyldendal

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Pris: 186, 25

‣ Målgruppe:9+

‣ Sidetal: 48

‣ ISBN: 9788702178197

På bogens første opslag er der et kort over ”Halvby”, hvor man kan finde alle centrale steder, der omtales i bogen. Her er Motella-vej, Yvonnes Møbler, Havnens Fisk, Klondyke, Tuborgvænget, Carlsbergvænget og Kapselgyden. Så kan læseren finde vej i byen, hvor Wilma, Kajsa, Jonas, Franko, Johanna og hunden Susi lever et Vildt Dingo-liv.

”Det der er ulovligt,” stammer Jonas. ”Man må ikke køre bil, før man er 18!”

”Min onkel siger, der er undtagelser!”, råber Franko. ”Særligt når byen er fyldt med kasser, der bøvser.” Han drøner ud i mørket.

Indledningen er på ingen måde så handlingsmættet som ovenstående. Det er ren I. P. Jacobsen, når de første sætninger lyder: Det er sommer, himlen er klar og det bliver aldrig helt mørkt. Ikke en vind rører sig, og alligevel er det, som om sommeren står på vid gab. Græsset er lysende grønt, træerne er tunge af blade.

Men så tager historien fart med opkald fra Franko i Klondyke, der har fundet en hemmelig og temmelig mærkelig kasse.

Børnene opsnuser mysteriet i bedste ”De fem-stil”, og nok er de i kamp mod kinesiske triader, men mod snilde børn og børn med snilde kan selv kinesere ikke klare sig.

Illustrationerne er af Lars Gabel, der sidste år vandt Kulturministeriets illustratorpris for sine smukke, smukke illustrationer til ”De vilde svaner”. Her i Kokseby er der ingen H. C. Andersen-idyl, men der er dyr, der ligner dyr, der er stemningsmættede billeder fra hverdagslivet i Kokseby, og som et supplement til forståelsen af teksten er Gabels illustrationer rigtig gode hjælpere.

Kokseby-serien er spænding og krimi, men der er også mange svære ord, som følges fint på vej med Gabels hjælp.

Bogen er med i Gyldendals Vild Dingo, der  er ”Dingos spændende serie til både piger og drenge i alderen 9-12 år. Her finder man spænding, fantasy og bøger om dans og skatere til selvstændig læsning, men der også stof til litteraturarbejdet i danskundervisningen.”

 http://www.larsgabel.dk

Jens Blendstrup

Anmeldelsen er skrevet af Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg, medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere.