Sjælenes bibliotek

Forfatter: Ransom Riggs
Sidetal: 458
Forlag: Gyldendal / Serie: Frøken Peregrines sælsomme børn 3
Udgivelsesår: 2016Målgruppe: 14+

Hollowerne havde gjort vores liv så surt, at det burde føles som en fryd at gøre dem ondt. Men det gjorde det ikke. Jeg havde ikke mere lyst til at slå hollowen ihjel, end jeg havde til at slå et hvilket som helst andet fremmed dyr ihjel. Efter at have trukket dette væsen rundt ved næsen, var jeg kommet tæt nok på til at forstå, at det ikke bare var tomt indeni. Der var en lille glød, en lille kugle af sjæl på bunden af en dyb dam. Det kunne godt være, hollowens navn lød sådan, men den var ikke hul – ikke rigtigt.

”Sjælenes bibliotek” er tredje og afsluttende bind i trilogien om frøken Peregrines sælsomme børn. (De to foregående bøger er “Frøken Peregrines hjem for sælsomme børn” og “Hollow City”.) Jacob og Emma og den talende hund Addison er som de eneste undsluppet gejsterne. Og nu er de på en mission: De vil redde deres elskede frøken Peregrine og de andre sælsomme børn.

Det bliver en lang og skræmmende rejse for de to hovedpersoner, og de får oplevet skyggesiderne af livet som sælsom på nært hold.

Jacob bliver nødt til at udvikle sin nyfundne evne til at tale med hollower, og det sætter ham virkelig på prøve. For selvom hollowerne er deres fjender, får Jacob et andet forhold til dem, når han overtager deres vilje, da det får ham til at kunne mærke deres følelser.

Jacob og Emma ender i en tidssløjfe i et victoriansk London, hvor ordet “undergrund” får en helt ny betydning. Her bor alle de udstødte sælsomme, alle dem, der lever et liv på bunden. Det er ikke et sted for sarte sjæle, og vores to hovedpersoner og hunden Addison får deres sag for. Undervejs får de dog hjælp af den mystiske Sharon, som leder dem til manden Bentham. Bentham har opfundet en maskine, som kan forbinde tidssløjfer, men hans ondskabsfulde bror har lavet en spejlvendt version af maskinen, og det viser sig at være ham, der har taget frøken Peregrine og de sælsomme børn til fange.

Hvem kan Emma og Jacob egentlig stole på?

Tredje og sidste bind i trilogien om frøken Peregrines sælsomme børn er helt fantastisk. Det er en hæsblæsende, actionfyldt rejse med spænding fra første til sidste side. Samtidig udvikles forholdet mellem Emma og Jacob undervejs i bogen – men kan og vil Jacob mon forlade sit normale liv for at være sammen med Emma?

Bogen er yderst velskrevet, og hele universet er gennemtænkt og finurligt. Men det er en bog, der både kræver tålmodighed og fordybelse af sin læser. Har man det, bliver man til gengæld rigt belønnet med en helt fantastisk fortælling, der bliver siddende i én længe efter.

Bogen er, som de to foregående i serien, rigt illustreret med fantastiske, gamle, sort-hvide fotos, som bidrager til atmosfæren i bogen.

PS. Første bog er allerede filmatiseret af Tim Burton, tilsyneladende med stor succes – jeg er spændt på at se den!

Ransom Riggs
Gyldendal

Forfatter

Anmelder: Line Frømann Ehlers

Line er uddannet bibliotekar DB anno 2007 og har arbejdet som bibliotekar siden; først på Herning Bibliotekerne og siden 2017 på Skive Bibliotek. Hun elsker det gode gys, både for børn og voksne, og læser derfor meget i den genre. Hendes litterære interesser spænder dog vidt, så hun elsker også en god fantasyroman eller dystopi. Efter Lines liv er blevet beriget med to fantastiske børn, er hun helt naturligt også blevet interesseret i bøger for de allermindste, herunder billedbøger, letlæsningsbøger og højtlæsning - der læses generelt i uhyrlige mængder på hjemmematriklen. Line har anmeldt både børne- og voksenlitteratur flere steder bl.a. i Herning Folkeblad og flere steder på nettet.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.