Rejsen

Illustrator: Aaron Becker
Sidetal: 48
Forlag: ABC Forlag
Udgivelsesår: 2015
Målgruppe: 4+

I de senere år er der udkommet flere ordløse billedbøger, eller billedbøger med meget få ord i. Shaun Tan har gjort det med ”Ankomsten”, Roberto Innocenti med ”Huset” og her er det så den amerikanske kunstner Aaron Beckers første bind i en trilogi, ”Rejsen”. Anden del er “Missionen” og tredje del “Hjemkomsten” er lige udkommet i december 2016

I ”Rejsen” møder vi en lille ensom pige i en grå og trist storbyverden som New York med fortravlede voksne. I fortællingen følger vi hende på en fantasirejse ind i et farvestrålende og eventyrligt parallelunivers hvor hun kun medbringer sin tro følgesvend, en rød farveblyant. Den er til gengæld uundværlig når forskellige forhindringer skal overvindes undervejs. Den er f.eks. smart når man selv skal skabe den magiske passage fra børneværelset ind til dette fantastiske univers fyldt med intertekstuelle referencer til eventyr og andre kunstnere. Her møder billedlæseren Tusind og en nats eventyr, illustratorkollegaen Peter Sís, Jules Verne og meget andet.

”Rejsen” lægger op til, at den kan læses af barnet alene; men den folder sig først rigtig ud når der samtales om den. For hvad sker der egentlig med pigen undervejs? Læseren er i høj grad sat på arbejde med selv at skulle lave det narrative forløb. På linkene nedenfor får man et glimrende indtryk af Aaron Beckers illustrationsteknik.

”Rejsen” anbefales til daginstitutioner, til det pædagogiske læringscenter og indskolingen – og endelig til en dialogisk læsning derhjemme. Her er nok at gå på jagt i for både barn og voksen, for på ”Rejsen” er der ikke brug for ord, men det at være åben for de muligheder Aaron Beckers billeder skaber for læseren.

http://www.abc-forlag.dk/produkt/din-rejse-rejsen/

JOURNEY: book trailer!

http://www.storybreathing.com/

 

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren er lektor i dansk ved VIA UC, cand.pæd. og Master i børnelitteratur. Oprindeligt læreruddannet. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år. Forfatter til både bøger og artikler om denne. Tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og suppleant til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen. Har en særlig svaghed for billedfortællinger, herunder graphic novels.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.