Listebog

Forfatter: Birgitte Krogsbøll
Illustrator: Mette Marcussen
Sidetal: 32
Forlag: Jensen & Dalgaard
Udgivelsesår: 2016
Set til kr.: 248,-

Målgruppe: 7+

Når man gør to ting samtidig:

graver et hul
laver en bunke
……
kysser en struds
står på en stige

En listebog er en bog fyldt med lister over de ting, der betyder noget – og så også lige dem, der ikke betyder noget som helst.

Birgitte Krogsbøll har tidligere skrevet listebogen ”Dyr med næb og klør ordnet efter antal vinger” rettet mod de voksne, samt den forrygende og genreoverskridende ”Funkelgnister – rim, råb og remser,” illustreret så hatten passer af Kamilla Wichmann og rettet mod alle.

Nu er vi så tilbage ved listebøgerne – og titlen på værket er da også lidt finurligt tænkt, så det rummer en dobbeltbetydning – en listebog eller en liste bog. Betydningen er ikke helt ens!

Denne gang er det overdraget til Mette Marcussen at rammesætte ordlisterne med kongeniale illustrationer der på mange måder og i mange lag underbygger og udvider ordlaget – her er anvendt mange teknikker, her er tegnet, klippet, klistret, pustet gummihandsker op og meget mere.

En billedbog er kendetegnet ved at billederne bidrager i lige så høj grad løjerne som ordene. I mange nyere billedbøger har det været som om ordmageren har haft svært ved at leve op til billedmageren; men her virker de to sider til et værk der går op i en højere enhed.  Og her har været nok at illustrere!

For Birgitte Krogsbøll kategoriserer verden og laver lister efter hendes helt egne logiske regler. Her arbejder hun helt efter videnskabsmandens principper – og derfor minder mange af Mette Marcussens illustrationer også til en vis grad om ældre tiders videnskabelige illustrationer med et twist.

Her er nok at tænke over:

Vogne, vi bruger fra fødsel til død:
barnevogn
klapvogn
klodsvogn
gåvogn
dukkevogn
flyttevogn
indkøbsvogn
barnevogn
klapvogn
indkøbsvogn
skraldevogn
indkøbsvogn
rustvogn

Sådan ruller livet afsted i vogn efter vogn. Man både smiler og bliver eftertænksom. Og sådan er det gennem hele bogen. Man griner, smiler, ler og bliver lidt stille mens man følger Birgitte Krogsbøll på hendes færd gennem liste efter liste. Rent litteraturteoretisk er der tale om systemdigtning af reneste slags, men sjældent er jeg blevet så godt underholdt undervejs på rejsen fra liste til liste.

Hvorvidt der er tale om børnelitteratur eller ej er underordnet. ”Listebog” er et værk der kan læses med stor fornøjelse og udbytte af alle aldersgrupper – og det gælder både tekst- og billedsiden.

Hvad med lidt:

karvoffelmos og kamyllete
mayonnaise og varm ymermælk
bæverballeburger og vild vortevin
pandapandegryde og lærkevingejuice
edderkoppesylte og lun ostegrydesuppe.

Man kan kun ønske læseren: bon appetit og god tur på listesko gennem denne listebog. Listebogen fortjener nemlig at blive læst langsomt, blive læst op og læst af en selv. ”Listebog” anbefales til indskolingen og mellemtrinnet – man siger nemlig at vor tids børn trænger til at få udvidet deres sprogsans, ordforråd og sprog om billeder. ”Listebog” er en rigtig god samtalebog i institutionen, i skolen og i hjemmene.

Mette Marcussen

Birgitte Krogsbøll

http://jensenogdalgaard.dk

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren er lektor i dansk ved VIA UC, cand.pæd. og Master i børnelitteratur. Oprindeligt læreruddannet. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år. Forfatter til både bøger og artikler om denne. Tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og suppleant til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen. Har en særlig svaghed for billedfortællinger, herunder graphic novels.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.