En lille bog om kærlighed

Forfatter: Ulf Stark
Illustrator: Ida Björs
Oversætter: Kina Bodenhoff
Sidetal: 125
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2017

Målgruppe: 7+

Mor og far gav mig navnet Fred.
Men det hjalp ikke. Der blev krig alligevel.
Og far måtte tage af sted og bevogte en grænse et sted højt oppe mod nord. (s.11)

Måske kan man kalde ”En lille bog om kærlighed” for årets allerførste juleudgivelse – eller også kom den bare for sent.

Handlingen udspiller sig i en af de sidste kolde krigsvintre i Sverige. Freds far er indkaldt som soldat oppe i Norrland som grænsevagt. Det er december, og spørgsmålet er, om han kommer hjem til jul?

Mens han venter, hjælper Fred til det bedste han kan derhjemme hos mor. Og så har han et lille fritidsjob hos juletræssælgeren med det helt rigtige navn: Granfors (!). Når savnet bliver alt for stort, går Fred ind i garderobeskabet og taler med sin far gennem luftventilen der. Her lugter nemlig godt af far. Og så er der altså også lige klassekammeraten Elsa med alle krøllerne, som Fred er blevet småforelsket i.

”En lille bog om kærlighed” er en varm fortælling om kærlighed til både far, mor og Elsa, hvor Ulf Stark lader Fred være fortælleren. Alt ses fra barnets perspektiv, og det er Ulf Stark sluppet rigtig godt fra. Den lille fortælling emmer af en stemning, der gør én både kakkelsovnsvarm og svenskrød indeni.

Det gælder ikke kun julestemningen, men også i beskrivelserne af Freds forhold til sine omgivelser i både Ulf Starks tekst og i Ida Björs retroagtige og børnevenlige illustrationer – her er skolepulte, krybbespil, juletræer, gladparfume, Vimmerbystemning og gammeldags habitter.

Denne lille fine og varme fortælling om Fred har selvfølgelig også en morale, som da faren fortæller Fred inde garderobeskabet, at:

”Kærlighed er ikke for kujoner. Du må være indstillet på at ofre noget.”

Det tager Fred til efterretning.

På mange måder, både i indhold og form, sender Ulf Starks fortælling hilsner til Astrid Lindgrens fortællinger og miljøer.

Astrid Lindgren-oversætter Kina Bodenhoff har endnu en gang omsat det hele til et lydefrit og velfungerende dansk.

Og hvad med Freds far?

Selvfølgelig kommer han hjem til jul, hvor han danser som en anden Fred Astaire med mor under juletræet til tonerne af Frank Sinatra og ”Cheek to Cheek.”

”Heaven, I’m in heaven
And my heart beats so that I can hardly speak
And I seem to find the happiness I seek
When we’re out together dancing cheek to cheek”

”En lille bog om kærlighed” er et oplagt valg til skolernes pædagogiske læringscentre, både til oplæsning og til selvlæsning, og selvom nok den bør nok gemmes i kassen med julepynt og julefortællinger – kan den sagtens læses hele året.

http://www.gyldendal.dk/

http://www.barnensbibliotek.se

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren er lektor i dansk ved VIA UC, cand.pæd. og Master i børnelitteratur. Oprindeligt læreruddannet. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år. Forfatter til både bøger og artikler om denne. Tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og suppleant til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen. Har en særlig svaghed for billedfortællinger, herunder graphic novels.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.