Kaj på tur

Forfatter: Mette Vedsø
Illustrator: Jørn Willumsen
Sidetal: 31
Forlag: Gyldendal / Serie: Læs Løs
Udgivelsesår: 2018


Målgruppe: 7+
Sværhedsgrad: Lix 10

Kaj ser væk. Han hører stemmer. Modige stemmer: Finns. Willys. Theos. Pennys og Vivis. De vil alle sammen det hele. Både det med sneglen og krogen og ormen.

Sådan er det at være Kaj. Kigge-Kaj, som de kalder ham, fordi han helst vil kigge på det, de andre og modige børn tør gøre.

Kaj kan bedst lide at se på. Sådan er det bare. Ikke alle kan hoppe fra vipper som Vivi. Synge soloer som Penny. Eller vinde pokaler som Finn. Og det er fint.

Men faktisk er det ikke altid så fint at være Kigge-Kaj. En gang i mellem har han meget lyst til at være modig, og nu har han fået en sten af Pedro, den mexicanske nabo. En magisk sten. Magi betyder Magma, Aske, Gas og Ild. Sådan en sten er god at have med i lommen.

Gyldendals Læs Løs-serie er en fri- og letlæsningsserie, der er inddelt i ti niveauer. Læs Løs 5, som Kaj på tur er en del af, er i ”tidlig sikker læsning”-kategorien. Det er her, man øver sig i afkodning. Bogen er derfor enkelt opbygget, inddelt i afgrænsede kapitler og skrevet med korte sætninger.

Det kræver sproglig sans at kunne skrive en vedkommende og spændende historie om en kompleks problemstilling, når lix-tallet skal ligge på 10. Men den slags kan Mette Vedsø.

Mette Vedsø
Info om bogen på Gyldendals hjemmeside
Læs Løs’ hjemmeside

Forfatter

Anmelder: Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur:
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.