Jul i andre lande

Forfatter: Sofie Marie Brand
Illustrator: Rasmus Juul
Sidetal: 62
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2017


Målgruppe: 8+

Maligayang Pasko.
(Glædelig jul på sproget Tagalog. S. 39)

”Jul i andre lande” er bogen til de børn og voksne der ønsker en forholdsvist hurtigt læst introduktion til jul og juleskikke i 24 lande rundt om på kloden.

Bogen kan altså anvendes som en anderledes julekalender, hvor man napper et land frem mod juleaften i december, eller den kan bruges som en opslagsbog hvor man undersøger et enkelt lands skikke både hvad angår tro, juletraditioner og spisevaner.

Til alt held er næsten alle de nordiske lande med, for det er ikke alt der er ens i Sverige, Norge, Finland, Island – nåja – og Danmark. Desværre springer bogen Færøerne over. Folketroen er forskellig, madvanerne varierer og det gør traditionerne også. Hvad med, som nordmændene, at indtage pinnekjøt (lammekød dampet på birkepinde i bunden af en gryde) eller erstatte julegåsen med lutfisk (som stinker forfærdeligt, men smager himmelsk)? Eller nyde mælkefisk, skinke, kastanjer, kokosnøddesalat, bibingka (rispandekage) som man gør i Filippinerne?

”Jul i andre lande” er skrevet i et forholdsvis let sprog. Den er velegnet til selvlæsning på mellemtrinnet og kan læses op i indskolingen og derhjemme i julelampens skær.

Rasmus Juul har illustreret løjerne på allerbedste vis med illustrationer der smyger sig om verbalteksten og underbygger denne. Der er nok at se på i ”Jul i andre lande” og snakke om under læsningen.

Jeg overvejer at gøre som finnerne og gå i sauna den 24. – allerhelst i sneklædt hytte midt ude i naturen – og undgå at møde islændinge med hang til at indtage rokkevinger med smeltet fårefedt den 23. på Torláksmessa, for her er dagen opkaldt efter den islandske helgen Sankt Thorlak Thorhallson.

”Jul i andre lande” er en lystrejse rundt i verden, og som enhver en god fagbog er den bagerst udstyret med faktaafsnit, her om kristendommen, islam, jødedommen, hinduismen, buddhismen og deres højtider. Bogen anbefales til biblioteker og alle andre steder hvor nysgerrige børn i alle aldre færdes.

Verden er måske lidt mere mangfoldig end mange tror. Måske skulle man drage til Australien, nyde solen og varmen og møde den surfende julemand frem for at blive herhjemme i gråvejret og nøjes med at møde juleanden….

http://www.gyldendal.dk/

Rasmus Juul

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren Fanø Søren er oprindeligt uddannet som lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og er forfatter til både bøger og artikler om denne. Han har været tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling. Har en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , . Bogmærk permalinket.