Hundeliv

Forfatter: Bent Haller
Illustrator: Cato Thau-Jensen
Sidetal: 24
Forlag: alinea / Serie: Miniværk
Udgivelsesår: 2018
Set til kr.: 125

Målgruppe: Indskolingsbørn

”Arnold går i skole. Han har en historie at fortælle.”

Så er der kvalitetsbørnelitteratur til indskolingen – til oplæsning, selvlæsning og samtale.

“Miniværk” hedder en ny serie af små bøger, der skal rumme korte værker med gribende historier til netop indskolingen. Indtil nu rummer serien tre bind, men flere skal følge.

Hundeliv er fortællingen om drengen Arnold, der ikke rigtig trives. Han synes, det er dybt uretfærdigt, at hunden King Kong må fare rundt i huset, skabe sig, vælte ting og sager; men alligevel elsker alle vovsen. Når Arnold gør som hunden og slår et par kolbøtter og vejrmøller, så er der skældud i luften. Ret genkendeligt prøver Arnold ihærdigt at opføre sig, som de voksne forventer det af ham, men han er bare ikke den søde og artige dreng, som de voksne ønsker, han skal være.
Idet man ikke tror, det kan blive meget værre, slår fortællingen en overraskende kolbøtte og vejrmølle, for Arnold har hørt:

”Hvis man virkelig var fortvivlet og alt håb ude, så kunne man få et ønske opfyldt. Men kun ét.”

Gennem den lille fortælling mærker man Bent Hallers fornemmelse for en god fortælling og for et godt, poetisk og præcist sprog. Bent Hallers ord bliver fortræffeligt under- og udbygget af Cato Thau-Jensens både sjove og alvorlige illustrationer.

Moralen i Hundeliv (bemærk ordets dobbeltbetydning) er tydelig, og de voksne opfører sig desværre som i megen anden børnelitteratur. Her i Hundeliv er der nok at rive og bide i og undres over rent danskfagligt. Men man lærer også, at man skal passe på med, hvad man ønsker sig.

Læs mere om udgivelsen

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren er lektor i dansk ved VIA UC, cand.pæd. og Master i børnelitteratur. Oprindeligt læreruddannet. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år. Forfatter til både bøger og artikler om denne. Tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og suppleant til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen. Har en særlig svaghed for billedfortællinger, herunder graphic novels.
Dette indlæg blev udgivet i Oplæsning, Selvlæsning og tagget , , , . Bogmærk permalinket.