FC Mezzi, Bruddet

Bogens forsideForfatter: Daniel Zimakoff
Illustrator: Jan Solheim
Sidetal: 84
Forlag: Carlsen
Udgivelsesår: 2012
Set til kr.: 199,95

Målgruppe: 8- 12 år

Bruddet er første bind i en ny fodbold-serie: FC Mezzi. Johan, Nikolaj og Emil er vilde med fodbold. De går i fjerde klasse i en lille by på landet, men cykler til den nærmeste by, når der er fodboldtræning. De er entusiastiske og drømmer som alle fodbolddrenge om store karrierer i udenlandske fodboldklubber. Forårstræningen begynder, og Nikolaj og Johan kommer på førsteholdet, hvorimod Emil skuffet må blive på andenholdet. Træneren Kenneth er hård og resultatorienteret og glemmer, at det er børn, han træner. Hans egen søn er på førsteholdet og er en dum og selvbevidst dreng.

Ved den første kamp starter både Nikolaj og Johan på bænken, og først i anden halvleg kommer Nikolaj ind. Johan må vente og får kun ni minutters spilletid. Næste kamp går det ligeså, og da der er fem minutter tilbage af anden halvleg, forlader Johan grædende banen. Han tager hjem og erklærer, at han aldrig vil spille fodbold mere. Hans fornuftige forældre trøster ham, men han står fast ved sin beslutning. Emil og Nikolaj kommer, og sammen finder de ud af, at de jo elsker at spille fodbold, men ikke i træner Kenneths regi. Hvad så? Vi laver da bare vores egen fodboldklub her i Kvistby og spørger Nikolajs 19årige storebror Kingo, der læser til lærer med idræt som hovedfag, om han vil være træner. Det vil han, og de skal bare stille holdet med 12 personer. Det kommer til at knibe i den lille by, men der er jo også piger der spiller fodbold, og så bliver de også inviteret og siger ja. Kvistby Idrætsforening bliver stiftet med støtte fra forældrene, Kingo bliver træner og da et hold i turneringsrunden har meldt afbud, kan de snart spille deres første kamp i mixpuljen under navnet FC Mezzi.

FC Mezzi er en rigtig god bog til de fodboldglade små drenge. Den er fyldt med fodboldudtryk og – vendinger og teknik, som netop optager drengene. Samtidig er det en god historie om at holde sammen og ikke give op og ligge under for en hård træner. Drengenes entusiasme er dejlig og er inspirerende for andre. Bogen giver også et fint indblik i en fodboldverden, hvor resultaterne tæller mere end det at spille bold sammen og give hinanden plads.
Bogen egner sig til de 9-12årige til selvlæsning og bogens læsevenlige opsætning og illustrationer passer fint til målgruppen.

Lignende bøger:
–          De vilde fodboldrødder
–          Dreamteam
–          FC englene
–          FC fodboldvenner
–          FC Ørnevej
–          Med på holdet

Forfatter

Anmelder: Birgitte Rasch

Jeg er uddannet lærer fra Nørre Nissum Seminarium og har arbejdet som lærer først i Albertslund og senere på Bernadotteskolen, hvor jeg både var lærer og skolebibliotekar. Jeg var med i ”Den gode historie” i flere omgange og har været forlagskonsulent i børne- og ungdomsbøger siden 2002.
Dette indlæg blev udgivet i 8+ og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.