Drengen i den stribede pyjamas

Forfatter: John Boyne
Illustrator: Oliver Jeffers
Oversætter: Søren H. Madsen
Sidetal: 334
Forlag: Carlsen
Udgivelsesår: 2016/2006

Målgruppe: 10+

I år er det ti år siden irske John Boynes fremragende roman ”Drengen i den stribede pyjamas” udkom på dansk for første gang. I 2008 fulgte den hjertegribende filmatisering, og nu er det så en illustreret 10års jubilæumsudgave, forlaget Carlsen udgiver.

Denne gang har man sat billedkunstneren Oliver Jeffers til at illustrere romanen. Det har han gjort med stor indlevelse og med en streg der på samme tid understreger romanens naive tone, men som på den anden side samtidig antyder Hitlers udryddelseslejres grufulde virkelighed.

Desværre er romanen stadig lige så aktuel som dengang – de bagvedliggende menneskelige katastrofer er ligeså aktuelle i 2016 som i 2006 eller 1943. Om disse lejre ligger i Polen eller andetsteds, så er logikkerne desværre ens.

I forordet til denne udgave skriver John Boyne:

Der er to ting, som interesserer mig mere end noget andet i børnelitteratur, og jeg er vendt tilbage til dem flere gange i senere bøger: hvordan krig påvirker og ødelægger oplevelsen af en barndom, som skal forestille at være en lykkelig og ubekymret periode, og hvad det betyder for et barn at blive kastet ind i en voksen situation alt for tidligt.

Som i John Boynes andre børnebøger ”Drengen på toppen af bjerget” og ”Bliv hvor du er og så afsted” er hovedpersonen Bruno en optimistisk, livsduelig, men lidt naiv dreng, der ikke ønsker de uforståelige voksnes indblanding i sine forhold, og det selv om han ikke kan løse sine problemer selv. Her i romanen løser Bruno problemet med sin ensomhed ved at blive gode venner med den jødiske dreng Shmuel der hører til på den anden side af hegnet – og ved i sidste ende at iklæde sig ”den stribede pyjamas” for at forsøge hjælpe Shmuel med at finde hans far, der er sporløst forsvundet i lejrens uendelige dyb. Som bekendt slutter romanen med at Bruno og Shmuel sammen går ind i gaskammeret, og med at Brunos far, lejrkommandanten, mister sit job ude i ”Afsides.”

Bogen er sat med letlæselig layout – den er stadig forholdsvis hurtigt læst – den er stadig grundlæggende spændende og begivenhederne er til en vis grænse genkendelige for et nutidigt barn, og så dog ikke – og endelig er ”Drengen i den stribede pyjamas ikke blevet mindre gribende her ti år senere. Det er dystre, men uomgængelige, temaer John Boyne tager op i sine romaner for børn. Man må håbe at lidt af deres visdom finder en sprække i både barnets og den voksnes sind.

For med Leonard Cohen i digtet ”Anthem” (1993):

”There is a crack in everything.
That´s how the light gets in.”

“Drengen i den stribede pyjamas” anbefales, også i denne jubilæumsudgave, varmt til både oplæsning og selvlæsning fra skolernes mellemtrin. Oliver Jeffers illustrationer tilfører lige den ekstrabetydning der kan hjælpe en ung læser på vej gennem denne grumme fortælling.

http://www.carlsen.dk/

http://johnboyne.com/

http://www.oliverjeffers.com/

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren er lektor i dansk ved VIA UC, cand.pæd. og Master i børnelitteratur. Oprindeligt læreruddannet. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år. Forfatter til både bøger og artikler om denne. Tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og suppleant til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen. Har en særlig svaghed for billedfortællinger, herunder graphic novels.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.