Tillykke Morten Dürr og Lars Horneman – Vindere af Skriverprisen 2020 med den grafiske roman Ivalu.

  • Stærk, komprimeret, kontrastfyldt og af høj kvalitet.

Stort tillykke til Morten Dürr og stort tillykke til Lars Horneman. Velfortjent (og jeg vil tillade mig at sige ikke særlig overraskende) vandt duoen Skriverprisen 2020 for deres grafiske roman Ivalu. 

For Morten Dürr er det anden gang, han kan kalde sig vinder af Skriverprisen, da han også tilbage i 2008 vandt prisen med værket Slip aldrig Samiras hånd.

Skriverprisen er Børne- og undervisningsministeriets årlige pris til forfattere, der skriver læsevenligt. Prisen er opkaldt efter Esther Skriver, der i 1995 blev den første modtager af prisen. Prisen har det formål at hædre en særlig bemærkelsesværdig indsats for den læsevenlige danske litteratur for børn, unge og voksne. 

De to øvrige værker, der var med i opløbet, og derfor også var nomineret, var billednovellen: Kom af Marianne Iben Hansen og Lilian Brøgger samt bogen Festival af Sara Ejersbo. Men d. 30. oktober blev det offentliggjort på Børne- og undervisningsministeriets hjemmeside – 

Ivalu vinder Skriverprisen 2020.

Medlemmer af Skriverprisudvalget skriver bl.a.: 

  • “Bogen har høj litterær kvalitet, bogen er sprogligt lettilgængelig, layoutet er helstøbt og værket henvender sig til læseren som ligemand,”
  • “Ivalu er en barsk billedfortælling om incest og selvmord. Det er lykkedes forfatterne at komme omkring et tabuiseret emne uden at løfte pegefingre. De smukke billeder og den enkle tekst formidler et næsten ubærligt indhold, som må gøre stærkt indtryk på både børne- og voksenlæsere”
  • “Både tegninger og tekst har et forenklet, præcist og næsten banalt udtryk. Man mærker stilheden, fortielsen og smerten som et universelt og mellemmenneskeligt ansvar.”

Stærk, komprimeret, kontrastfyldt og af høj kvalitet. Da Ivalu udkom i efteråret 2019 var mine forventningerne høje. Det er ikke første gange duoen tager fat på et svært emne, det gjorde de også tilbage i 2016 med værket Zenobia, der handler om den syriske pige Aninas flugt over middelhavet. Ivaluer en smuk bog, der står på skuldrene af barske emner: Incest, selvmord og svigt. Bogen handler om en grønlandsk familie, med far og to døtre, Ivalu og Pipaluk. Faren drikker og forgriber sig på Ivalu, samme aften som hendes konfirmation, med Pipaluk som det det tavse vidne uden for døren. I bogen følger vi Pipaluk, der leder efter Ivalu, som er løbet væk. Pipaluk drømmer en nat om en ravn, og da ravnen den efterfølgende morgen sidder ude foran hendes vindue, følger hun den ud over fjeldet hen til en nedlagt militærbase, og hvad hun finder der, er gruopvækkende. 

Ivaluer bygget op over kontraster, hvor bl.a. familiens dysfunktionalitet og hele den situation Pipaluk er i, står i skærende kontrast til den forventningens glæde, Pipaluk oplever i skolen og i byen. Dronningen kommer til byen, og der skal være fest. 

Skriftsiden er skrevet i et komprimeret enkelt sprog, med korte hovedsætninger og flere steder gennem enkeltstående ord. På flere af bogens dobbeltsider er skriftsiden helt fraværende, og billedsiden bærer ofte fortælleansvaret, hvorfor meget af fortællingen i Ivalu bliver fortalt gennem billederne og billedernes konnotative mening. Skrift- og billedsiden varierer i deres kommunikation mellem på den ene side at underbygge og understøtte hinanden, og på den anden side bidrager de til en effektiv kommunikation, hvor læseren selv må skabe kontakten mellem de to. 

Hvis du ikke allerede har haft glæden af at læse Ivalu, har du en god læseoplevelse i vente. Ivalu er en smuk letlæst bog med noget på hjertet.