Dengang Sallys far var dreng

Forfatter: Thomas Brunstrøm
Illustrator: Thorbjørn Christoffersen
Sidetal: 36
Forlag: Turbine / Serie: Sallys far vil ikke være voksen
Udgivelsesår: 2015
Set til kr.: 249,-

Målgruppe: 6+

”Altså måske er det okay at lyve lidt engang imellem, hvis det ikke går ud over nogen”, siger Sally.

”Arh … jeg ved ikke rigtig, om det er en god ide sådan at gå rundt at lyve”, siger far. ”Engang løj jeg om, hvorfor jeg ikke havde lavet lektier henne i skolen. Dengang var det altså noget helt andet at gå i skole. Min lærer blev SÅ sur, at han råbte og skreg … og huggede hovedet af”!

Sally griner.

Sallys far har en rigtig livlig fantasi, der ofte nærmer sig den hvide løgn – især ynder han at fortælle om, hvor anderledes forfærdeligt verden var indrettet dengang han var barn.

Det begynder med, at Sally fortæller ham, at hun keder sig, og straks er faderen der med en lille ”løgn”: Keder dig? Det var der sandelig ikke noget, der hed, dengang jeg var dreng. Kloge børn keder sig aldrig … Og så kører rouletten. Det begynder med fjernsynet, og vi kommer forbi temaer som mad, skolegang, weekends, tandbørstning, godnatlæsning, og det bliver jo længere desto værre.

Men en dag kommer farmor på besøg, og så får piben en lidt anderledes lyd.

Dette er en hyggelig og ganske morsom bog, som på fineste måde behandler forældre-barn relationen og den måde, man ofte prøver at opdrage på ved at fortælle historier om dengang forældregenerationen selv var børn – for dengang var der børn til, det er ikke som i dag osv. Sjovt fortalt, og Sally kommer til den konklusion, som man kan se i indledningscitatet. Forældre må gerne lufte deres fantasi (lyve lidt) bare det ikke har omkostninger for andre, for altså … det hele kan jo også blive for kedeligt.

Uden egentlig moraliserende slutning får vi en fortælling om en far-datter relation, som er hyggelig, godmodig og alligevel med en snert af en slags sandhed.

Thomas Brunstrøm er journalist, filmanmelder og forfatter. Senest har han stået bag den satiriske ”500 ting, der er galt med verden” (2013), ligesom han har skrevet ”Sallys far gider ikke at være voksen”.

Thorbjørn Christoffersen er illustrator og filminstruktør og har blandt andet stået bag animationsfilmene ”Terkel i Knibe”, ”Rejsen til Saturn” og ”Ronald Barbaren”. Dengang Sallys far var dreng er hans første børnebog.

Bogen er velegnet til højtlæsning for før- og indskolingsbørnene og lægger op til en god snak om hvad forældre synes om forholdene for børn i dag, og om, hvordan det var at være barn, dengang de var det.

http://www.turbineforlaget.dk/

http://www.dfi.dk/faktaomfilm/ Thorbjørn Christoffersen

http://danskefilmkritikere.dk/thomas-brunstroem/

 

Forfatter

Anmelder: Eiler Jensen

Eiler er konsulent og forfatter til adskillige bøger – både skønlitterære ungdomsbøger og – især – faglitterære bøger om børne- og ungdomslitteratur. Er anmelder af børnelitteratur i Børn & Bøger. Er oprindeligt uddannet som lærer, har siden uddannet sig til cand.pæd. i pædagogisk filosofi. Har læst børnelitteratur igennem hele voksenlivet, og er af den opfattelse, at skønt man ikke kan frikende børnelitteraturen et vist pædagogisk islæt, så kan den som voksenlitteraturen bestemt være et kunstnerisk udtryk.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , . Bogmærk permalinket.