Den flyvende kat KRITTEVIT

Bogens forsideForfatter: Yvonne Levy
Illustrator: Palle Brejnhøj
Sidetal: 28
Forlag: Gyldendal
Udgivelsesår: 2013/1968
Set til kr.: 255,-

Målgruppe: 3+

Den sødeste og hvideste kat, man kan forestille sig i nogen billedbog, hedder Krittevit. Den er kridhvid, den er nysgerrig, handlekraftig og egenrådig. Den går – som alle katte – sine egne veje. Disse veje er til tider afveje, og den dag Krittevits familie skal til Bornholm, er Krittevit gået andre steder hen.
Så er der krise, men så bliver der tømret en kasse med lufthuller til Krittevit, den bliver sendt med fragtfly til klippeøen, og alt ender godt.

Det koster 15,  – kroner at sende en kasse kat på to kilo til Bornholm. Den leveres på bagagebåndet efter at have været stuvet inde sammen med kufferter og kasser. Sammen med sine to madskåle møder Krittevit herefter den bornholmske ferie med mjav, pjav, mjav.

Bogen er genudgivet i 2013, den udkom første gang i 1968, og der er ikke sket nogen redigering af indholdet. Priserne er fortsat på 1968-niveau, hvor alt er til at betale.

Man kan som læser tænke: Hvorfor mon netop denne bog er genudgivet. Hvad bidrager den med i en senmoderne verdens børnekultur? Hos Krittevit møder børnene (og de voksne læsere) en verden, hvor alt er indlysende og indiskutabelt. Glæden er til stede, når der er mad og piskefløde, og krisen er der, når der ikke længere er udsigt til mad og venlige strøg over pelsen.
Konflikten løses ved flyforsendelsen, – en strategi, man sikkert aldrig ville have valgt i 2013, hvor Dyreværnet og Kattens Værn ville have grebet ind over for en sådan nedpakning af et styks kat i en næsten lukket kasse i et mørkt fly-bagagerum.

Der må være sket noget siden 1968 i forhold til kattelivet. Som læser bliver man i hvert fald forundret over, at de faktisk sender katten ukritisk som pakkepost.

Man skal læse bogen for at læse billederne. Palle Brejnhøi tegner Krittevit, så man længes efter ens egen kat. Krittevit er hvid og bedårende. Teksten står mere sløret på de farvede sider og det er i teksten, man finder 1968’aftrykket.

Forfatter

Anmelder: Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur:
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , . Bogmærk permalinket.