Da natten blev væk

Forfatter: Ane Bjørn
Illustrator: Ane Bjørn
Sidetal: 88
Forlag: Turbine
Udgivelsesår: 2015
Set til kr.: 249,95

Målgruppe: 4+

”Da natten blev væk” er forfatter og illustrator Ane Bjørns første billedbog for børn. Bogen er en meget lang billedbog, eller grafisk novelle, der fortæller om den frygt for det ukendte, børn så udmærket kender.

Historien er kort fortalt, at drengen Theodor og hans far, der er astronom, elsker natten; men pludselig bliver det netop ikke nat, og Theodor drager ud på en eventyrlig rejse for at finde den bortkomne nat.

Som i andre gode eventyr møder han undervejs tre af nattens væsener ude i skoven. De hjælper ham frem til en mærkelig lille mand med en mærkelig støvsuger, der med en hilsen til H.C. Andersens ”Skyggen” kan fjerne skygger, natten og meget andet. Theodor får bragt orden i kaos og kan vende hjem til sin far igen.

På mange måder er det et klassisk illustreret eventyr Ane Bjørn har skabt med ”Da natten blev væk.”

Sprogligt leges der med en lidt gammeldags sprogbrug, som i: ”Nu skal du høre en sælsom fortælling”, og i billederne er der ingen spor af en senmoderne skærmfyldt virkelighed. Faderen har f.eks. ingen computer på sit skrivebord. Alligevel er det et forunderligt tidsløst univers, der findes i ”Da natten blev væk.”

Bogen fungerer godt i en oplæsningssituation, og de sarte, effektfulde illustrationer, understøtter glimrende den verbale fortælling. Illustrationerne er et miks af sarte akvareller, og så figurer tegnet med en enkel streg der bringer tankerne hen på tegneserien – og på den grafiske novelle. Flere af tegneseriens virkemidler er da også virkningsfuldt anvendt i layoutet. Der zoomes ind og ud, der skiftes synsvinkel i illustrationerne ,og det er ikke altid at tekst og billede følges ad, så der er nok at samtale om undervejs.

Endelig er det dejligt at sidde med en udgivelse i hånden, der er i fast indbinding, trykt på papir af en god holdbar kvalitet og i en så stor størrelse, at selv børn på tredje række kan se med.

Man må lette på hatten for historien om Theodor og den, frit citeret: lille, mærkelige mand med den bedrøvede hat. 

”Da natten blev væk” anbefales til læsestunder, både i daginstitutionen og i natlampens skær. Her er nok at tale om for både barn og voksen, og det helt anderledes lette og  poetiske grafiske udtryk i bogen er en herlig afveksling til de mange billedbøger, hvor der er helt anderledes knald på farverne.

http://www.turbineforlaget.dk/

 

 

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren er lektor i dansk ved VIA UC, cand.pæd. og Master i børnelitteratur. Oprindeligt læreruddannet. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år. Forfatter til både bøger og artikler om denne. Tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og suppleant til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen. Har en særlig svaghed for billedfortællinger, herunder graphic novels.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , . Bogmærk permalinket.