Anna for altid

Bogens forsideForfatter: Ina Bruhn
Sidetal: 416
Udgivelsesår: 2012
Set til kr.: 249,95Målgruppe: 13+

”Anna for altid” er en meget lang roman, en meget tankevækkende roman og en meget velskrevet roman, der dog rummer en del tomgang i form af endeløse beskrivelser af gymnasiefester, kærestesorger og deraf følgende tømmermænd – i begge ordets betydninger.

Annas forældre er omkommet i en brandulykke, som Anna akkurat overlever. Hun vender i romanens anslag tilbage til Danmark efter et år i USA som udvekslingsstuderende. Hjulpet af hendes noget kejtede onkel flytter hun, som sekstenårig, ind i egen lejlighed, med sine piller, sine Ikea møbler og alle sine traumer og angstanfald. Hun har nogle gevaldige huller i sin hukommelse, men langsomt dukker billeder af en barndom fyldt med grov mobning op. I sit arbejde med at bearbejde dødsbranden, og hendes fysiske og psykiske ar, støder hun langt de fleste fra sig, kun gymnasieveninden Karla holder ud.

Pludselig tager historien om en gymnasiepigen en helt og aldeles anderledes drejning, og læseren føres ind i en verden, der sender mindelser til fortællingen om Dr. Jekyll og Mr. Hyde, til science fiction og til gys og gru – for hvem skal Anna tro på, og hvem er hun egentlig? Hvor gammel er hun? Og hvem er de sorte mænd? Denne del af romanen er klart den mest spændende, og en vis opstramning af romanen havde været gavnlig for plottet.

Romanen, der til dels fortælles af Anna selv, rummer relevante og væsentlige problematikker for målgruppen, den gode og modne pigelæser i folkeskolens ældste klasser og gymnasiet. Og det er for læseren både tankevækkende og spændende at følge Anna i hendes jagt på egen identitet.

http://www.hoest.dk/Books/9788763826600.aspx

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren er lektor i dansk ved VIA UC, cand.pæd. og Master i børnelitteratur. Oprindeligt læreruddannet. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år. Forfatter til både bøger og artikler om denne. Tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og suppleant til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen. Har en særlig svaghed for billedfortællinger, herunder graphic novels.
Dette indlæg blev udgivet i Gyser/Thriller/Horror, p-bog og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.