Alt hvad du kan ønske dig

Forfatter: Linn T. Sunne
Oversætter: Camilla Christensen
Sidetal: 128
Forlag: Høst & Søn / Serie: Zoom on
Udgivelsesår: 2015
Set til kr.: 169,95

Målgruppe: 14+
Sværhedsgrad: Lix 20

Den norske, prisbelønnede forfatter, Linn T. Sunnes, ungdomsroman, ”Alt hvad du kan ønske dig,” udspiller sig i et vestnorsk fjordlandskab, hvor færgeturen til 1.g på gymnasiet i byen på den anden side spiller en væsentlig rolle for handlingen og for personerne. Det er her man mødes, og det er her man ser hinanden an og laver aftaler.

Handlingen kort: Siri er sammen med Jens, men hun vil meget hellere være sammen med Andreas, som hun mødes med i det forladte spøgelseshus ude i skoven. Bare Andreas sender en sms, så kribler det i Siri; men hvordan kan man slå op med Jens, når han har det så skidt? Jens slås med symptomerne på OCD, uendelige ritualer før han skal spille en fodboldkamp, alt for megen oprydning og stillen på plads, og ikke noget med at træde på stregerne.

”Alt hvad du kan ønske dig” er en indfølt og gribende historie om kærlighed og forelskelse blandt unge gymnasieelever. Hvordan er det at have nogen i sin nærmeste omgangskreds, der kæmper med psykisk sygdom?

Den vennekreds, Linn T. Sunne har beskrevet, virker i både væremåde og i de problemstillinger de slås med endog meget virkelighedsnær. På den måde er romanen også sympatisk og værdifuld.

Linn T. Sunne skriver i et godt og vedkommende sprog, der på trods af lix-tallet 20 ikke er helt enkelt, men som for den ikke så læsevante, er både tilgængeligt og værd at læse. At bogen også er lykkedes på dansk må tilskrives Camilla Christensens gode flydende oversættelse.

Eneste anke jeg har imod bogen er, at det burde være anbragt en lille indledende faktaboks, der forklarer den unge læser, hvor vi er henne, og hvad det er for logistiske transportproblemer, de unge slås med i romanen. Der er langt fra Danmark til det Fjord Norge, de unge i romanen vokser op i.

Bogen anbefales til brug i grundskolens ældste klasser, og til fritidslæsning. Det er nogle væsentlige problemstillinger romanen tager op, og som det er meget let for den unge at sætte sig ind i og forholde sig til. Her er udover psykisk sygdom, kammeratskab, venskab, kærester, lidt sex, forstående forældre, søskende og en lille hundehvalp, der ender med at få stor betydning for den happy-end romanen har for Siri.

http://rosinante-co.dk/

http://www.samlaget.no

Forfatter

Anmelder: Søren Fanø

Søren er lektor i dansk ved VIA UC, cand.pæd. og Master i børnelitteratur. Oprindeligt læreruddannet. Har interesseret sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år. Forfatter til både bøger og artikler om denne. Tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og suppleant til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Er særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen. Har en særlig svaghed for billedfortællinger, herunder graphic novels.
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.