99 dage

Forfatter: Katie Cotugno
Oversætter: Randi Bjerre Høfring
Sidetal: 352
Forlag: Carlsen / Serie: Sonar
Udgivelsesår: 2016
Set til kr.: 399,95

Målgruppe: 13-20

Jeg er allerede stået ud af bilen, da jeg opdager Gabe i et par shorts og en  Yankees- kastket uden for cafeen, og jeg standser ufrivilligt brat op, for han sidder og drikker kaffe sammen med Elizabeth Reese fra hotellet.

Jeg stivner et øjeblik midt på fortovet, kluntet og såret, og minder med det samme mig selv om, at det er latterligt at føle sådan. Han kan jo indlysende nok drikke kaffe med hvem som helst han vil.

Molly er ung teenager, hun har fået kørekort (men det kan man jo få, når man er 16 år), hun har været på kostskole et år og nu er hun vendt hjem ”for sommeren”, før hun skal begynde på College i Boston. Der er 99 dage, der skal tilbringes i barndomshjemmet, hvor moderen er forfatter (og går i bare tæer på trægulvet, når hun ikke er ud til oplæsninger). Moderen har skrevet bestselleren ”Drivtømmer”, der handler om Emily Green, en pige der har haft en kærlighedsaffære med to brødre. ”Drivtømmer” er blevet omtalt i et blad, hvor Molly og venner og veninder (og naboer og hele byen) har kunnet læse med. Enhver har kunnet regne ud, at det er en nøgleroman, der beskriver Mollys kærlighed til de to brødre Patrick og Gabe.

Mobningen, der fulgte med romanen, fik Molly til at tage på kostskole, men nu er hun hjemme igen, ulykkelig, ensom og meget, meget i krise. For at markere, at sidste år ikke er glemt, bliver hun den første morgen i barndomshjemmet mødt med en regn af rådne æg, der er kastet på huset af den forhenværende bedsteveninde Julia. Sådan. Så ved man, at der er grund til at tælle sommerens dage.

Heldigvis får hun arbejde på et hotel hos Penn, hvor hun får vist, at hun faktisk egner sig til at drive såvel handel som service. Den del af livet fungerer rigtig godt, men kærlighedslivets rod fortsætter helt som før. Patrick og Gabe fylder fortsat det meste af hendes liv og tanker, sammen med brødrenes søster Julia, veninderne Tess og Imogen.

Det er helt amerikansk med pizzaer og kaffebarer, løbeture langt søen, masser af røg og pot og druk på udflugter til bjergenes musikfestival og der er high-school-veninder og minder om heppekor, sport og bilture frem og tilbage mellem alle aktiviteterne.

Nok er det amerikansk (hvad der sjældent er en ros), men det er også en særdeles medrivende historie. Det er en fundamentalt spændende kærlighedskonflikt, Molly befinder sig i. Ingen viser sig at være ”de gode” eller ”de onde”, alle har lidt af den sorte side i sig. Hemmeligheder er der nok af, selv i den gode familie Donnelly, og løsningen på Mollys mange konflikter er ikke så indlysende, som man kunne frygte.

Jeg har ikke altid fortjent at have venner som Tess og Imogen. Det vil jeg sikre mig, at jeg gør fremover. – sådan lyder en del af moralen, men hermed er der intet sagt om, hvordan de mange konflikter løses.

Det er ikke en ”pigebog”. Det er en god ungdomsbog, der med sit levende sprog (om end den amerikanske glæde ved ungdommeligt slang skinner tydeligt igennem), der kan læses af alle.

Katie Cotugno har skrevet ”Kærlighed for fanden” (på amerikansk: ”How to love”, hvad der er en langt bedre titel end den danske). Man kan læse mere om hende på linket her.

http://katiecotugno.com/

Forfatter

Anmelder: Bodil Christensen

Underviser på Læreruddannelsen i Aalborg,Medlem af Kulturministeriets Børnelitteraturpris-komite, anmelder ved ”Efterskolen” og ”Dansk Pædagogisk Tidsskrift”, fast klummeskribent ved Nordjyske Stifttidende. Boglæser – af såvel skønlitteratur for børn som skønlitteratur for voksne. Bodil har været dansklærer i mange, mange, mange år – derfor er al læsning af alle tekster altid (næsten altid) læst med ”lærerblikket”: Hvad kan jeg bruge det til, hvem vil blive lykkeligere/ klogere/ dygtigere eller underholdt af dette? Denne erhvervsskade gør hende – som næsten alle dansklærere – til den fødte anmelder. Bodils børne favoritlæsning er billedbøger, bøger med billeder og så – i den anden ende af skalaen: Ungdomsbøger. Af voksenlitteraturen er favoritterne: Per Petterson, Erlend Loe, Karl Ove Knausgaard og andre gode forfattere. Favoritbørnelitteratur:
Dette indlæg blev udgivet i Ikke-kategoriseret og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.