”Ma æ dat?”

‣ Forfatter: Carson Ellis

‣ Illustrator: Carson Ellis

‣ Forlag: Jensen & Dalgaard

‣ Udgivelsesår: 2016

‣ Sidetal: 56

‣ ISBN: 9788771512274

Hvem har ikke prøvet at ligge i græsset en varm sommerdag og studere en bille eller en myre? Måske har den et formål? Måske er den på vej et sted hen? Måske er den bare styret af mikroimpulser i kroppen?

Carson Ellis giver sit bud på et svar i en af de mere usædvanlige billedbøger. Her får vi nemlig øjnene op for, hvad der foregår i insekternes verden. Oven i købet på insektsprog med meget få genkendelige ord, men dog med en iboende sproglig logik, så man ret hurtigt fanger de mest simple gloser. Ellis egne illustrationer hjælper et stykke ad vejen.

Et egentligt resumé af denne mærkværdige bog vil egentlig være synd. Der er tale om en rammefortælling med en fortalt tid på et år. Vi følger insekternes liv gennem fire årstider, hvoraf der selvfølgelig er mest aktivitet i sommerhalvåret.

Hvis man tror insekterne lever et kedeligt liv, tager man fejl. Der er drama på spil og et opgør med overmagt og naturens hakkeorden. Vi får lov at komme tæt på naturens mirakler og den glæde, de kan forårsage selv i små bevidstheder. Måske vi kan lære noget af insekternes nøjsomhed?

”Ma æ dat” har den formidable styrke, at den kan læses på alle sprog. Selv om bogen er amerikansk, Ellis bor i Oregon, så er det ingen hindring for nordiske børn. Fonetisk er insektsproget til at gå til og historien er let for selv de mindste alderstrin. Desuden har illustrationerne så mange fine detaljer, som man let kan fortabe sig i. Også som voksen. Det er en intens oplevelse på et kvarters tid. Og så må man endda læse den igen. Illustrationerne har en egen simpel poesi, og Carson Ellis brug af negativt rum fremhæver de enkelte opslags detaljerigdom, der ligesom insektmængden kulminerer i højsommeren, for gradvist at fortage sig når efteråret indtræder, og vinteren nærmer sig. Det er tid til at sige ”Fa fa, bodas” og drage sydpå eller i dvale alt afhængig af temperament og livscyklus.

Denne bog skal findes i vuggestuens og børnehavens bibliotek. Den kan anvendes bredt af børn og voksne på lige fod. Jeg kan garantere for, at børn i målgruppen falder for historien. De har nemlig, med en vis sandsynlighed, aldrig tidligere mødt noget, der minder om den. Kunst i insektformat.

Så næste gang du ligger i græsset og glor på biller, så vær ikke overrasket ved lyden af et spinkelt, undrende, ”ma æ dat”? Du skal bare svare: ”Dat vu me nee”.

http://jensenogdalgaard.dk/

http://www.carsonellis.com/

Anmeldelsen er skrevet af Janus Neumann

Janus er uddannet lærer og Cand. Pæd, i didaktik m.s.h.p. dansk med speciale i børne- og ungdomslitteratur. Han har arbejdet på Skovshoved Skole i Gentofte i mere end 20 år, og er nu redaktør på tidsskriftet DANSK og faglig konsulent for Dansklærerforeningen samt underviser i dansk på læreruddannelsen. Janus har en særlig interesse for den børnelitterære historie, den ironiske børnelitteratur og billedbøger. Han har gennem flere år anmeldt for Folkeskolen, Børn og bøger og naturligvis Bogbotten, hvor anmelderiet begyndte.