Den dag vi drømte om

‣ Forfatter: Bjørn Ersland

‣ Illustrator: Lilian Brøgger

‣ Oversætter: Lilian Brøgger

‣ Forlag: Alvilda

‣ Udgivelsesår: 2013

‣ Pris: 269,95

‣ Målgruppe:12+

‣ Sidetal: 96

‣ ISBN: 9788771056457

“Den dag vi drømte om” er en gennemillustreret fabel om en uhyggelig og skræmmende (fremtids)verden, med tydelige paralleller til vores eget samfund, også Danmark.

Lukas, Lalah og Adam er tre venner, der er sat i venteposition på “modtagelsen”  i et asylcenter i et uspecificeret land. Hver uge er der nogle børn, der drager af sted, og hver uge er der nye, der ankommer. De tre venner drømmer også om at tage afsted, og om at komme videre i tilværelsen. Men de mangler det sidste tjek, den sidste underskrift.

En dag bliver det pludselig deres tur. Forventningsfulde, og lidt naive, drager de ud på en daglang rejse gennem skoven og et øde landskab, til et sted, hvor de ikke ved, hvad der venter dem. 
Det der venter dem, er et grænseoverskridende, symbolsk, tandlægebesøg, der i Lilian Brøggers og Bjørn Erslands fortælling medførte et direkte fysisk ubehag hos denne læser.

Tandlægebesøget ender da også helt galt, uden at det bagefter står helt klart for læseren, hvad der egentlig skete, og hvem der gjorde hvad – for tandlægen og Adam er forsvundet.

”Men en dag tog forstanderinden af sted til lejren for at finde ud af, hvorfor tandlægen ikke gav lyd fra sig. Da hun kom tilbage, ville hun vide, hvad vi havde set dengang. Så bad hun mig om skrive det hele ned.” (s.87)

Fablen beskriver i tekst og billeder en kulturelt betinget ufrihed. I ”Den dag vi drømte om” sidder børnene i en ”modtagelse” som minder om fangenskab. De tre venner befinder sig i et kafkask uforståeligt system. Et system, de ikke kan forstå eller komme fri af. Bogen er en skrækfabel med alt for tydelige paralleller til det børn og unge ser hver dag i nyhederne.  For tiden sultende, frysende og boligløse syriske børn på flugt fra borgerkrigen. Men den er også fortællingen om venskabers betydning, når tilværelsen er ved at gå i stykker. Og måske rummer ”Den dag vi drømte om” endog en kærlighedshistorie.

Lilian Brøggers illustrationer underbygger på glimrende vis historien, og tilfører den ny betydning. Hverken tekst eller billeder kan stå alene i værket. Illustrationerne understreger både det raffinerede og det naive i fortællingen, med deres synsvinkelskift, deres ekspressive udtryk, deres farvevalg, deres tegneseriepræg og deres filmiske fremstilling.

Det virker måske trøstesløst, og bogen kan ikke læses naivt som værende fuld af håb. Og man kan være skeptisk over for det, at overøse børn og unge med verdens elendighed. Men man kan også tænke modsat. Krigstraumer og børn i ”modtagelser” er en del af virkeligheden for børn og unge. Og vellykket litteratur, som ”Den dag vi drømte om”, kan udgøre et trygt univers for læseren til sensitivt og i eget tempo, til at udforske tilværelsens skyggesider.

Selve grundfortællingen i ”Den dag vi drømte om” virker både troværdig og vedkommende. Sprogligt er den fortalt i korte hovedsætninger, der illuderer flygtningebørnenes sprog og virkelighedsopfattelse, men som ikke skal forlede læseren til at tro, at værket er let tilgængeligt.

Bogen anbefales til arbejdet i danskundervisningen fra 7. klasse, hvor temaet flygtningebørns vilkår tages op. Her kan den så passende læses op mod Kim Fupz Aakesons og Rasmus Bregnhøis ”I love you Danmark” (Gyldendal, 2012), der, også i form af en billedbog (graphic novel) fortæller en lignende historie, på en helt anderledes måde.  

http://www.alvilda.dk

Om Bjørn Ersland: http://www.alvilda.dk

http://www.lilianbroegger.dk

Anmeldelsen er skrevet af Søren Fanø

Søren Fanø (1950-2022) Søren var oprindeligt uddannet lærer, cand.pæd. og Master i børnelitteratur og tidligere lektor i dansk ved VIA UC. Han interesserede sig for børne- og ungdomslitteratur og formidlingen af den gennem mange år og var forfatter til både bøger og artikler om denne. Han var tilknyttet indstillingskomiteen til Kulturministeriets Forfatterpris for børn og unge og Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris. Var særligt interesseret i den litteratur, der er rettet mod børn og unge i skolealderen, og som kræver formidling og havde en særlig svaghed for billedfortællinger i alle afskygninger.